[image: ]
[bookmark: _GoBack]Ref. No.: VZ-2024-007
Clarification of the Tender Documentation No.: 8

Clarification of the tender documentation

	Public Contract:

	Name:
	CESNET - Delivery of complete quantum key distribution (QKD) system and related services

	Type of public contract:
	Over-the-threshold public contract for supplies

	Type of procurement:
	Open procedure

	No. in pubic contracts Journal (CZ):
	Z2024-026339

	Publication No. in TED (EU):
	344411-2024

	Date of commence:
	8. 6. 2024

	URL on the Contracting Authority´s profile:
	https://zakazky.cesnet.cz/contract_display_360.html



	Contracting Authority:

	Name
	CESNET, interest association of legal entities

	Registered seat:
	Generála Píky 430/26, 160 00 Prague 6

	ID No.
	63839172




Dear suppliers,
on 8th July 2024, one of suppliers raised the following questions on the tender conditions of the above-mentioned public contract (request for clarification of the tender documentation).
In accordance with the provisions of § 98 of (Czech) Act No. 134/2016 Coll., on public procurement, as amended (hereinafter referred to as the "Act"), we hereby publish the answers to the questions - explanation of the tender documentation of the subject public contract.
	Question No.
	Question
	Answer

	1
(e-mail)
	Do we have to submit required proof documents form section 6.1 now or at contract stage if we win the bid? 
Our understanding is that filling the ESPD covers all these points.
Is that correct?
If not, is it possible to ask for an extension please.
	It is not strictly necessary to provide all the required documents directly as an integral part of the bid. The required documents will certainly be requested from the selected supplier prior to the conclusion of the contract (but may also be requested during the procurement procedure, e.g. in case of doubts of the contracting authority).
Submitting the ESPD is one of the possible ways of proving the qualification for the purposes of submitting the bid (see points 6.3.2. and 6.6. of the tender documentation). On the other hand, the submission of the ESPD does not exempt the selected supplier from the obligation to subsequently submit the required documents prior to the conclusion of the contract. 

As to the draft contract - the draft contract must indeed be part of the bid of all suppliers (see point 7.2 of the tender documentation). Note - the draft contract may not be changed (except for formal corrections and modifications, addition of contacts, etc.).

The contracting authority will not extend the deadline for submission of bids.

	2
(E-ZAK)
	Our understanding is that filling the ESPD covers all the points under qualification requirements. Is that correct?
Also it is not clear what is meant by draft contract, does that have to be submitted now (section 7.2). This is a huge amount of work for us as we usually go with a customer contract.
In view of all this and also due to to personnel absence, we would like to ask for an extension please.
	





On 9th July 2024
Prepared by: Vojtěch Široký
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