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Ref. No.: VZ-2024-007
Clarification of the Tender Documentation No.: 4

Clarifications, additions and amendments to the tender documentation

	Public Contract:

	Name:
	CESNET - Delivery of complete quantum key distribution (QKD) system and related services

	Type of public contract:
	Over-the-threshold public contract for supplies

	Type of procurement:
	Open procedure

	No. in pubic contracts Journal (CZ):
	Z2024-026339

	Publication No. in TED (EU):
	344411-2024

	Date of commence:
	8. 6. 2024

	URL on the Contracting Authority´s profile:
	https://zakazky.cesnet.cz/contract_display_360.html



	Contracting Authority:

	Name
	CESNET, interest association of legal entities

	Registered seat:
	Generála Píky 430/26, 160 00 Prague 6

	ID No.
	63839172



Dear suppliers,
on 19th June 2024, one of the suppliers raised the following questions on the tender conditions of the above-mentioned public contract (request for clarification of the tender documentation).
In accordance with the provisions of § 98 of (Czech) Act No. 134/2016 Coll., on public procurement, as amended (hereinafter referred to as the "Act"), we hereby publish the answers to the questions - explanation of the tender documentation of the subject public contract.

	Question No.
	Question
	Answer

	1

	[bookmark: _GoBack]Our company (XXX) is the main shareholder of the manufacturer (YYY) of the QKD Equipments and XXX has an exclusive reselling agreement with the said manufacturer. XXX is participating to the tender as the main tenderer, but we are not declaring YYY as subcontractor since XXX owns the 49% of YYY and is the exclusive reseller of his products. In particular, our query is: shall we indicate YYY as subcontractor and YYY have to provides his ESPD or it is enough XXX proves the tenderer's right of sale attaching the documents proving the nature of the partnership?
	A subcontractor is considered to be an entity that actually participates in the implementation of the public contract, i.e. in this case directly supplies equipment or provides services (warranty and technical support). It is therefore a question of who physically delivers the equipment to the contracting authority, or who the contracting authority will turn to for warranty or technical support requirements. In the case described by the questioner, the relationship does not appear to the contracting authority as a subcontracting relationship, but of course it depends on how the performance will actually be provided (whether/how the manufacturer will participate in the performance of the contract). In any case, the supplier will certainly not go wrong by describing the nature of the relationship with the manufacturer in the bid.


	2
	To demonstrate the qualification of basic eligibility (point 6.1 “Requirements for demonstrating basic eligibility” of the document Tender Documentation), we submit the European Single Procurement Document as stated in paragraph 6.3 “Possible ways of demonstrating qualification (eligibility)”. Our question is the following: Does the submission of the ESPD document fulfill the requirements of basic eligibility (point 6.1) in their entirety or do we have to provide additional documentation?
	Through the European Single Procurement Document (ESPD), the supplier can prove (declare) that he meets the required qualifications, but this document is only for the purpose of submitting a tender. It does not serve as a document proving full qualification at any stage of the tendering procedure, it is also according to EU law a preliminary document proving the fulfilment of the qualification and cannot replace the obligation to submit the relevant documents. If the contractor is subsequently selected to perform the contract, it is obliged to provide, at the request of the contracting authority prior to the conclusion of the contract, the relevant documents specified in the Act or in the tender documentation, or as described on the e-Certis website. At the same time, the contracting authority is entitled to request the relevant documents before selecting the supplier if it has doubts about the facts stated in the ESPD.
Although this is not clearly evident from the title of the ESPD, it is therefore not a certificate in the true sense of the word, but de facto an affidavit of the participant demonstrating compliance with the qualification within the scope of the information contained therein. Also, the European Directive 2014/24/EU (Directive 2014/24/EU of the European parliament and of the Council of 26 February 2014 on public procurement and repealing Directive 2004/18/EC) states in Article 59 that the ESPD consists of a formal declaration by the economic operator that the relevant ground for exclusion does not exist or that the relevant qualification criterion for selection is fulfilled and provides the relevant information required by the contracting authority. It also identifies the public authority or third party responsible for issuing the additional documents and contains a formal declaration that the economic operator will be able to provide these additional documents upon request and without delay.
More information can be found directly on the e-Certis website:
https://ec.europa.eu/tools/ecertis/#/homePage 
The URL for creating the ESPD for the Czech Republic is:
https://www.espd.cz/filter?lang=en 





On 24th June 2024
Prepared by: Vojtěch Široký
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